Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet

 

Iikka Mäkelä Mumeku15

 

Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että teoksen tai kuvan tekijä saa päättää teoksen käytöstä, jolloin kenelläkään ei ole oikeutta käyttää teosta ilman teoksen haltijan lupaa. Jokaisella teoksella on tekijänoikeus jos tekijä ei ole erikseen luvannut käyttää sitä. Kaikkia teoksia saa käyttää jos muokkaa ja referoi ne niin, että sama asia on esitetty vain erillä tavalla.

Tekijänoikeutta tarvitaan, jotta esimerkiksi luovaa työtä tekevät saavat työstään palkan ja voivat myydä teoksia eikä niitä kopioida, koska tekijän tulot tulevat yleensä siitä, kuinka paljon töitä myydään, julkaistaan, esitetään tai käytetään. Tekijänoikeus antaa teoksen tekijälle mahdollisuuden päättää teoksen käytöstä ja myydä sitä, mutta useat tekijät myyvät ja antavat käyttöoikeuksia teokseensa korvauksia vastaan. Esimerkiksi elokuvia voi lainata tai ostaa kotikäyttöön, mutta niiden julkinen esittäminen suurelle yleisölle on kielletty ilman tekijän lupaa. Tämä sama on myös musiikissa, joten et saa ladata musiikkia esimerkiksi omalle videolle ja ladata sitä nettiin. Joten ilman tekijänoikeutta viihteen tuottaminen ei olisi kannattavaa, koska kaikki voisivat kopioida teokset itselle ja hyötyä siitä vaikka ei ole itse sitä tehnytkään.  Tekijänoikeus mahdollistaa sen, että kokoajan voidaan tehdä uutta luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa.

Yleisesti tekijänoikeutta ei ole näihin asioihin. lakeihin ja asetuksiin, virallisissa kokoelmissa julkaistaviin, päätöksiin, määräyksiin ja muihin asiakirjoihin, valtiosopimuksiin ja kansainvälisissä velvoitteita sisältäviin asiakirjoihin ja julkisten toimielimien päätöksiin ja lausumiin. näissä asioissa ei ole kenelläkään tekijän oikeutta.

Tekijäoikeus on suoja, joka alkaa heti teoksen luomishetkestä. Laki määrää sen, että tekijä saa omistaa teoksensa eikä sitä saa kukaan kopioida. Tekijälle suositellaan merkitä teokseen tekijän nimi ja julkaisuvuosi ja lain mukaan tekijä on se, jonka nimi ilmoitetaan teoksen yhteydessä. Esimerkiksi oppikirjojen kopiointi on suuri rikos jos oppikirjoista kopioidaan ja tekijä ei hyötyisi ollenkaan teoksestaan jos koulut ostaisi vain yhden kirjan ja kopiosi siitä tehtävät.

 

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi