Vastuullinen netinkäyttö

Iikka Mäkelä Mumeku15

Internet on nykyään todella isossa asemassa maailmassa melkein kaikki tiedotukset ja tapahtumat saadaan tietoon netin välityksellä, joten netissä elämä on oikeaa elämää, joten netissäkin pitää käyttäytyä niin kuin sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Muista mitä netissä ei saa tehdä ja mitä ei kannata julkaista, koska kaikki mitä laitat nettiin niin ne jäävät sinne. Pitää myös muistaa mitä netistä ei saa kopioida omiin nimiin, Esim. teet esitelmän, jostakin aiheesta niin et voi kopioida netistä suoraan vaan tekstit pitää referoida ja lähteet sekä tekijänoikeudet pitää olla esillä. Jos kopioit muiden musiikkia tai tiedostoja älä pistä lähteitä näkyviin niin saatat, joutua todella suuriin vaikeuksiin. Olen kuullut, että musiikin kopioinnista omille videolle on johtanut tekijänoikeus rikokseen ja kymmenien tuhansien eurojen korvauksiin musiikin omistajalle.

Yleisimmät asiat mitä netissä ei kannata tehdä. Internetissä julkaistuja tietoja ja materiaalia voidaan Käyttää vääriin asioihin, joten älä kerro nimeäsi, osoitettasi, numerosi tai tilinumerosi kenelle tahansa tai missä tahansa netissä älä myöskään julkaise kuvia joiden et halua leviävän. Toisista ei saa julkaista kuvia ilman lupaa jos kuva on laitettu ilman lupaa tai se loukkaa jotakin henkilöä niin se on rangaistava rikos. Väärissä käsissä kuvat ja kirjoitukset saattavat alkaa leviämään ja saattaa aiheuttaa kuvan lataajalle esimerkiksi nettikiusaamista. Vanhat kuvat, videot tai mielipidekirjoitukset saattavat tulla sinua vastaan myöhemmin ikävässä tilanteessa tai väärässä asiayhteydessä. Älä laita nettiin kuvaa, joka epäilyttää  vähänkään.

Internetissä kannattaa olla varuillaan, koska kuka tahansa voi tehdä profiilin väärällä nimellä ja profiilin kuva voi olla väärä, kuvassa voi olla kaunis tyttö vaikka profiilin haltija olisi, joku karvainen pedofiili joten älä Suostu tapaamaan nettituttavaa jos et tunne häntä kunnolla. sovi tapaaminen vain, jos sinulla on perusteltu syy luottaa häneen. Jos tapaat uuden nettitutun, sovi tapaaminen julkiselle paikalle, kerro tapaamisesta jollekin tai ota joku mukaan kaveriksi.

Internetissä kannattaa pitää huolta omasta tietoturvasta. Älä kerro omia salasanoja muille, sekä ei kannata seikkailla millä tahansa sivuilla. Mitä tahansa linkkiä ei kannata klikata sivuilla, jotka vaikuttavat vähänkään epäilyttäviltä näillä sivuilla ja linkeillä on useasti viruksia, jotka voivat olla todella haitallisia sinulle ja tietokoneelle. Tietokoneelle kannattaa aina asentaa virustorjunta . Jos, joku saa salasanasi tietoon niin vaihda se välittömästi, jotta kukaan ei kerkeä käyttää salasanaasi väärin tai muokata profiilia ja vaihtaa salasanan, joten salasana kannattaa vaihtaa tietyin väliajoin.

Kannattaako netistä ostaa tavaraa esimerkiksi ulkomailta. Verkossa tapahtuvaan etämyyntiin saattaa liittyä vakavia riskejä. Ostajan tiedot voivat, joskus joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Kun ostat netistä, jotain niin pyri aina ottamaan selvää myyjästä ja mistä maasta lähetys on tulossa. Olen useasti kuullut, että ulkomailta tilattu tavara ei ole saapunut, koskaan perille vaikka tavara ja lähetys oli jo maksettu.

Luotettavaan myyjään yleensä yhteyden puhelimella tai käymällä yrityksen toimipisteessä jos liike on suomessa. Verkkomyyjän tulee kertoa tuotteistaan, sopimus- ja toimitusehdoistaan, takuusta ja mahdollisten virheiden hoitamisesta selkeästi ja ymmärrettävästi, mutta nettihuijareita on aina.

Verkossa toimii laittomasti paljon yrityksiä, jotka myyvät musiikkia ja elokuvia. Laittoman verkkokaupan tunnistat yleensä tuotteiden alhaisesta hinnasta. Vertaa verkkokaupan tuotteiden hintoja jonkin tunnetun verkkokaupan hintoihin, jotta et tule huijatuksi, koska kukaan ei korvaa sinulle jos sinua huijataan.

Netissä on sama laki kuin sosiaalisessa elämässä,joten  Kaikki mikä on laitonta muutoinkin, on laitonta myös internetissä. Yleisimmät rikokset internetissä ovat tekijänoikeusrikkomukset ja tietomurrot, uhkaukset sekä kunnianloukkaukset ja yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen, joten toimi netissä kuin yleisillä paikoilla.

Mitä netissä kannattaa julkaista. Yhdellä lauseella tai kuvalla voit pilata oman elämäsi esimerkiksi julkaiset todella nolon kuvan, joka vaikuttaa loppu elämääsi. Kaikki tekstit, kuvat ja videot, joita julkaiset verkossa, näkyvät mahdollisesti koko maailmalle joten esimerkiksi tulevat työnantajat saattavat nähdä sinun kirjoitukset ja kuvat.

Netissä liikkuessa pitää muistaa, että kaikki netissä ei  ole liikkeellä rehellisin tarkoituksin. Huolehdi koneesi ja kännykkäsi suojauksesta. Älä anna salasanaasi ulkopuolisille äläkä kerro henkilö- tai yhteystietojasi netissä. Yleistän tätä asiaa, koska tämä on todella tärkeää muistaa, jotta sinun tietoja sekä profiileja ei käytetä väärin.

http://www.nettinappi.fi/tietoalue/nettielama/turvallinen-netinkaytto/tietoturva/

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi